CORONA VIRUS ve ERASMUS+ YÜKSEKÖĞRETİM KA103 ÖĞRENCİ ve PERSONEL HAREKETLİLİKLERİ BİLGİ NOTU:
Küresel Corona Virus salgını ile mücadele kapsamında, Üniversitemizde eğitim-öğretime 6 Nisan 2020 tarihine kadar ara verilmiştir.
Erasmus+ Programı kapsamında yurtdışında bulunan vatandaşlarımızın, ilgili makamlarımızca dün ve bugün alınan önlemler ve yapılan çağrılar çerçevesinde, bulundukları ülkelerde kalmaları, alınan yerel sağlık önlemlerine ve yerel makamların kararlarına uymaları ve bulundukları ülkelerdeki Türkiye Büyükelçilik ve Başkonsolosluklarının yönlendirmelerini düzenli olarak izlemeleri yerinde olacaktır.
1-Erasmus+ faaliyetinin tamamlanmadan dönülmesi:
Halihazırda virüsten etkilenen/etkilenebilecek diğer program ülkelerinde bulunan öğrencilerden Corona virüsü sebebiyle faaliyeti sonlandırmak ve Türkiye’ye dönmek isteyenlerin talepleri mücbir sebep kapsamında değerlendirilebilecek ve asgari sürenin altında kalsalar bile kaldıkları süre kadar hibe ödemesi yapılabilecektir.
Bunun yanında yükseköğretim kurumlarımızın Öğrenci Öğrenim/Staj Bireysel Hareketlilik Bütçesinin elvermesi durumunda öğrencilerine ani gelişen bu durum için dönüş seyahat hibesi desteği vermesi mümkündür.
Öğrencilerin erken dönüşten kaynaklı olarak yaşadıkları maddi kayıplar varsa (yurt / ev kirasının iade edilmemesi, uçak bilet değişikliği bedeli, vb) bunların belgelendirilmesi koşuluyla, kaybolan tutar kadar karşılama yapılabilecektir. Sadece beyan yeterli değildir. Mutlaka, bir dilekçe ekinde kanıtlayıcı belge sunulmalıdır.
2-Faaliyete ara verilmesi:
Faaliyeti sonlandırmak istemeyen ancak okullar resmi tatil olduğu için tatil süresince Türkiye’ye dönmek isteyenlerin resmi tatil kapsamında (eğer seyahat yasağı yoksa) Türkiye’ye dönmeleri mümkündür. Resmi tatil bitip okullar açıldığında tekrar etkilenen diğer ülkeye dönebilirler. Bütçemizin elvermesi durumunda, öğrencilerine bu ara verilen (tatil) süresi için de gündelik hibesi verilecektir.
3-Faaliyete başlanılamaması:
Yükseköğretim Kurumlarımızın, Corona virüs endişesiyle gitmek istediği ülkeyi değiştirmek isteyen öğrencilere proje süresi içerisinde kalmak şartıyla başka ülkelere gidebilmeleri için esneklik tanınacaktır. Bununla birlikte, öncelik 2020-21 döneminde ilgili üniversitelere yerleştirilen adaylarda olacaktır. Yani en geç 31 mayıs 2021′de faaliyetiniz tamamlanmalı ve dönülmüş olmalıdır ve en önemli kısmı da karşı üniversitenin sizi kabul etmesidir. Koordinatörlüğümüzce öncelikle, 2020/2021 akademik yılı seçilen öğrenciler, sonrasında hak aktarımı yapmak isteyen öğrenciler karşı kurumlara bildirilecektir. Bu durum karşı okul tarafından onaylanırsa hak devri söz konusu olacaktır. Koordinatörlüğümüz ana sayfasında, İtalya için yapılmış olan duyuru, diğer ülkeler için de geçerli olacaktır.
Henüz başlamamış tüm öğrenci ve personel hareketlilikleri, ikinci bir duyuruya kadar askıya alınmıştır. Yararalanıcı adaylarının, bu karar uyarınca Türkiye’yi terk etmemeleri beklenmektedir. Kazanılmış hakların kullanılması, yukarıdaki made hükümleri çerçevesinde olacaktır.
Dönüş yaparak buradaki döneme yetişmek isteyen öğrenciler, mazeret dilekçesi vererek, Öğrenci İşlerine başvurmalıdır. Olası bir dönüşe ilişkin dilekçenizi ve varsa katılım belgenizi, harcama belgelerinizi, app.erasmus.ankara.edu.tr sistemi üzerinden yükleyiniz. Ofise elden belge getirmeyiniz ve mümkünse 14 gün evde istirahat ediniz. Üniversitemiz ana sayfasında ve öğrenci işleri bilgi sisteminde yayımlanacak duyuruları takip ediniz.
Acil durumlarda, bulunduğunuz ülkedeki Türk diplomatik temsilciliği ile iletişime geçiniz. Seyahat kısıtlamalarına uyunuz, yerel kararlarla ve önlemlerle çelişen hareketlerden kaçınınız. Sağlık Bakanlığı resmi sayfasında yayımlanan duyuru ve bilgileri takip ediniz.
Sağlıklı günler dileriz.
AB Eğitim Programları Koordinatörlüğü