ERASMUS + PROGRAMI
2020-2021 ÖĞRENCİ STAJ HAREKETLİLİĞİ
“HİBESİZ TIP FAKÜLTESİ” İLANI
İLAN TARİHİ: 15.11.2021 (TSİ 09.00) – 26.11.2021 (TSİ 23.55)
BU İLANA SADECE TIP FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİ BAŞVURABİLİR
GENEL HÜKÜMLER:
Uygun katılımcı kurum/kuruluşlar
Gönderen kurum/kuruluş ECHE sahibi bir Yükseköğretim Kurumu olmalıdır.
Ev sahibi kurum/kuruluş aşağıdaki seçeneklerden bir tanesini karşılamalıdır:
ECHE sahibi bir Yükseköğretim Kurumu; veya
İşgücü piyasasında veya eğitim, öğretim ve gençlik alanlarında faaliyet gösteren herhangi bir kamu kurum/kuruluşu ya da özel kurum/kuruluş. Örneğin, bu tür bir kurum/kuruluş:
o Küçük, orta veya büyük ölçekli özel ya da kamusal kurum veya kurum/kuruluş (sosyal girişimler de dâhil)
o Yerel, bölgesel veya ulusal seviyede bir kamu kurum/kuruluşu
o Ticaret odaları, esnaf/meslek dernekleri ve sendikalar da dâhil olmak üzere, bir sosyal ortak veya çalışma hayatının diğer bir temsilcisi
o Araştırma enstitüsü
o Vakıf
o Okul/enstitü/eğitim merkezi (herhangi bir seviyede, okul öncesi eğitimden lise ve sonrası eğitim alanında faaliyet gösteren kurum/kuruluşlar ile (mesleki eğitim ile yetişkin eğitimi dâhil)
o Kâr amacı gütmeyen kurum/kuruluş, dernek, STK
o Kariyer rehberliği, mesleki danışmanlık ve bilgilendirme hizmetleri sunan kurum/kuruluşlar olabilir.
Her bir katılımcı kurum/kuruluş bir Program Ülkesinde yerleşik olmalıdır. Program Ülkeleri ile Ortak Ülkeler arasında uluslararası yükseköğretim hareketliliği Erasmus+ kapsamında daha ileri bir aşamada devreye sokulacaktır.
Faaliyetin süresi
Faaliyet süresi 2 aydan başlar, 12 aya kadar sürebilir. (2 aydan kısa süren faaliyet –mücbir durumlar hariç- kesinlikle kabul edilmeyecektir. Örnek uygun asgari faaliyet süresi: 1 Kasım 2019 – 31 Aralık 2019 ya da 5 Şubat 2020 – 4 Nisan 2020. Faaliyet, ayın ilk günü başlıyorsa, en erken takip eden ayın son günü sona ermelidir. 60 gün her zaman 2 ay anlamına gelmemektedir.)
Aynı öğrenci, hareketlilik faaliyetlerinin sayısı ve türünden bağımsız olarak, her bir eğitim-öğretim kademesinde toplam 12 aya kadar hibe alabilir
Kısa dönem de dâhil (EQF 5 ve 6 seviyeleri) olacak şekilde birinci kademe (Lisans veya dengi)süresince;
İkinci kademe süresince (Yüksek Lisans veya dengi – EQF seviye 7); ve
Doktora adayı olarak üçüncü kademe süresince (doktora seviyesi veya EQF seviye 8)
Yeni mezunların staj süresi, staj yapmak için başvurdukları dönemin azami 12 ayına sayılır.
Faaliyetin gerçekleştiği yer(ler)
Öğrenciler hareketlilik faaliyetlerini gönderen kurum/kuruluşun yerleşik olduğu ülkeden ve ikamet ettikleri ülkeden farklı bir Program Ülkesinde gerçekleştirmelidir.
Uygun katılımcılar
Yükseköğretim Kurumu bünyesinde eğitim kademelerinin herhangi birinde (Birinci, ikinci , üçüncü kademe de dahil) bir yükseköğretim programına kayıtlı öğrenciler.. Eğitim için hareketlilik söz konusu ise, öğrenciler yükseköğretimlerinin en azından ikinci sınıfında kayıtlı olmalıdır. Stajlar için bu şart geçerli değildir.
Yükseköğretim Kurumlarından yeni mezun olanlar stajlara katılabilir. Yeni mezunlar son eğitim-öğretim yılı süresince kendi Yükseköğretim kurumları tarafından seçilmeli ve mezun olduktan sonraki bir yıl içerisinde yurt dışındaki stajlarını yapıp tamamlamalıdır.
Aşağıda belirtilen kuruluş türleri öğrenci stajları açısından ev sahibi kuruluş olarak uygun değildir:
– Uzmanlaşmış ajanslar da dâhil AB kuruluşları ve diğer AB kurumları (bunların eksiksiz listesi ec.europa.eu/institutions/index_en.htm internet adresinde mevcuttur);
– Ulusal ajanslar gibi AB programlarını yöneten kuruluşlar (muhtemel bir çıkar çatışmasını ve/veya çifte fonlamayı önlemek adına)
Daha önce LLP-Erasmus Programı çerçevesinde daha önce edinilen tecrübeler eğitim dönemi başına 12 aya sayılmaktadır.
Tıp gibi bir dönemlik eğitim programlarında, öğrenciler 24 aya kadar hareketli olabilirler.
Erasmus öğrenci staj hareketliliği faaliyetine katılmak için yükseköğretim kurumu “Genişletilmiş (Extended) ” veya “Yalnızca Staj Faaliyeti için Geçerli (Placement Only)” Erasmus Üniversite Beyannamesi sahibi olmalıdır.
Faaliyet, yükseköğretim kurumunda kayıtlı öğrencinin yurtdışındaki bir işletmede veya organizasyonda staj yapmasıdır. “Staj (yerleştirme)”, bir yararlanıcının programa katılan başka bir ülkedeki bir işletme veya organizasyon bünyesindeki mesleki eğitim alma ve/veya çalışma deneyimi kazanma sürecidir. Erasmus staj faaliyeti belirli bir öğretim programı kapsamında yapılan akademik çalışmalara ilişkin araştırma ödevleri, analiz çalışmaları gibi çalışmalar yapmak üzere kullanılmaz. Staj faaliyeti öğrencinin öğrencisi olduğu mesleki eğitim alanında uygulamalı iş deneyimi elde etmesidir.
Staj faaliyetinin öğrencinin diploma programı için zorunlu olması beklenmez. Ancak staj yapılacak ekonomik sektör, öğrencinin mevcut mesleki eğitim programı ile ilgili bir sektör olmalıdır.
Faaliyet süresi 2 aydan başlar, 12 aya kadar sürebilir. Bu ilan kapsamında seçilen öğrencilere, Üniversitemize tahsis edilen Erasmus bütçesinden hibe verilemeyecektir.
Staja ev sahipliği yapacak kuruluşlar; işletmeler, eğitim merkezleri, araştırma merkezleri ve işletme tanımına uyan diğer kuruluşlar olabilir. Bu çerçevede, uygun bir işletmeden kastedilen büyüklükleri, yasal statüleri ve faaliyet gösterdikleri ekonomik sektör ne olursa olsun, özel veya kamuya ait her tür kurum/kuruluş ile sosyal ekonomi dahil her tür ekonomik faaliyette bulunan girişimdir.
Staj faaliyetinde bulunulacak yurtdışındaki kurumun yükseköğretim kurumu olması halinde, gidilecek kurum işletme olarak değerlendirileceği için Erasmus Üniversite Beyannamesi sahibi olması şartı aranmaz.
Aşağıdaki kuruluşlar Erasmus staj faaliyeti için uygun değildir:
-Avrupa Birliği kurumları ve AB ajansları
-AB programlarını yürüten ve bu kapsamda hibe alan kuruluşlar
Öğrenci staj hareketliliği faaliyetinin 01.01.2022 ile 01.06.2022 tarihleri arasında tamamlanması şarttır.
ERASMUS STAJ HAREKETLİLİĞİ İÇİN GEREKEN ASGARİ ŞARTLAR
- Yararlanıcının tabiiyetine ilişkin şartın sağlanması esastır.
-
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
- Başka ülkelerin vatandaşı olmakla birlikte Türkiye’deki yükseköğretim kurumlarında kayıtlı öğrenci olmak
- Bu şartı takiben aşağıdaki hususlar sağlanmalıdır.
-
- Öğrencinin üniversite bünyesinde örgün eğitim kademelerinin herhangi birinde (birinci, ikinci veya üçüncü kademe) bir yüksek öğretim programına kayıtlı, tam zamanlı öğrenci olması
- Ön lisans ve birinci kademe öğrencilerinin kümülatif akademik not ortalamasının asgari 2.20/4 ya da 72/100 olması
- İkinci ve üçüncü kademe öğrencilerinin kümülatif akademik not ortalamasının asgari 2.5/4 ya da 75/100 olması
- Staj faaliyetinde öğrenim amaçlı hareketlilikten farklı olarak, en az 2. sınıfta olma şartı aranmaz.
- Birinci sınıf öğrencilerinin seçiminde ilk yarıyıl sonundaki akademik not ortalamaları dikkate alınır.
- Öğrencinin disiplin cezası alması veya alttan dersi olması gibi sebepler Erasmus programından faydalanmasına mani değildir.
- Hareketlilik süresinin asgari sürenin altında olması durumunda tüm faaliyet geçersiz sayılır
Öğrencilerin, mücbir sebeplerle (zorunluluk nedeniyle; ailevi sebepler, sağlık sebepleri, doğal afet gibi) planlanan hareketlilik faaliyeti döneminden erken dönmesi durumunda, öğrencinin yurtdışında kaldığı süre hareketlilik dahilinde kabul edilebilir.
BAŞVURU TAKVİMİ VE YÖNTEMİ
15.11.2021 Erasmus Staj Hareketliliği İlanı
26.11.2021 Öğrencilerin başvuru belgelerini yüklemeleri için son tarih
Başvurular, yukarıdaki takvim doğrultusunda, internet üzerinden (app.erasmus.ankara.edu.tr) yapılarak, başvuru belgeleri öğrenciler tarafından taratılıp başvurunun son tarihine kadar (26.11.2021) başvuru sistemine yüklenmelidir.
Değerlendirmeler, başvurularda sunulan davet mektupları, özgeçmişler ve dil belgelerine göre yapılacak ve programa seçilen adaylara ilişkin liste Koordinatörlükçe ilan edilecektir.
BAŞVURU AŞAMASINDA İSTENEN BELGELER
- Internet başvurusu tamamlandıktan sonra alınacak ve kendi akademik (bölüm/fakülte erasmus koordinatörü) koordinatörüne imzalatılacak başvuru formu çıktısı
- Staj yapılacak olan yükseköğretim kurumu (“Genişletilmiş (Extended) ” veya “Yalnızca Staj Faaliyeti için Geçerli (Placement Only)” Erasmus Üniversite Beyannamesi sahibi olmalıdır), işletme, özel/resmi kurumdan öğrencilerin staj yapacakları süreyi ve hangi konuda staj yapacaklarını gösteren davet mektubu.
- Kısa özgeçmiş
- Not Dökümü (Transkript belgesi en geç 26.11.2021 tarihine kadar alınmış olmalıdır)
- Yabancı Dil Sınav Sonuç Belgesi (Ofisimizin yaptırdığı toplu dil sınav sonucunu kullanacak adayların, dilekçe ile hangi yıl sınava girdiğini belirterek bu dilekçeyi taratıp başvuru hesaplarına yüklemeleri zorunludur)
* 2020-2021 Staj Hareketlilikleri için yapılacak başvurularda, merkezi sınavın yanında KPDS/YDS (son 5 yıl), alınmış olan puanlar geçerli olacaktır ve bu belgelerin de başvuru süresi içinde taratılıp başvuru sistemine yüklenmesi zorunludur. Bu sınavlara ek olarak, ÖSYM tarafından eşdeğerliği kabul edilen sınavlardan alınmış olan puanlar ÖSYM yabancı dil eşdeğerlik tablosuna göre değerlendirilecektir. Uluslararası geçerliliği, ilgili akademik birim tarafından kabul edilen diğer sınavların sonuçları, yüzlük sisteme dönüştürülerek kabul edilecektir.
ÖNEMLİ NOT: Tüm belgeler eksiksiz bir şekilde taratılıp başvuru sistemine yüklenmelidir. Eksik belge ve bilgilerle yapılan başvurular geçerli sayılmayacaktır.